Skip to main content
Nyheter

Se fram emot en sommar med rökfria uteserveringar

By 1 juli, 2019No Comments
[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]För alla icke-rökare har sommaren med största sannolikhet just blivit betydligt trevligare, men det samma kan inte sägas för de som vid tillfälle har uppskattat att kunna röka en cigarett på en uteservering. Från och med den 1 juli 2019 är det nämligen generellt sett förbjudet att röka på uteserveringar. Det är dock tillåtet för restaurangerna att särskilt avsätta ett område för rökning. Villkoren för detta är att området endast får utgöra en mindre del av serveringsställets yta, att området ska vara beläget så att besökare inte måste passera genom det, att arbetstagare endast tillfälligtvis ska behöva vistas i området när rökning pågår, att servering inte för bedrivas i området när rökning pågår och slutligen får varken mat eller dryck föras med in på området.

I Umeå har kommunen även försökt utvidga förbudet gällande rökning genom att införa ett generellt förbud i centrum. Detta beslut togs den 13 juni 2019 av tekniska nämnden och innebär att stora delar av Umeås centrum skulle bli en rökfrizon. Detta beslut har dock överklagats till förvaltningsrätten i Umeå som nu har tagit ett intermistiskt (tillfälligt) beslut där man bedömer att tekniska nämndens beslut strider mot lag. Således gäller inte tekniska nämndens beslut om rökningsförbud i centrum tills dessa förvaltningsrätten slutligen avgjort frågan.

Sammanfattningsvis är det numera förbjudet att röka på uteserveringar och det återstår att se om kommunen har rätt att ytterligare begränsa rökningen i centrum.

Ha en trevlig sommar önskar vi på Ahlgrens Advokatbyrå!

Skrivet av biträdande juristen Elin Edlund

 

 [/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]